Είναι η σκοτεινή λειτουργία καλή για τα μάτια σας; Γιατί ίσως να θέλετε να το αποφύγετε.

Συγγραφέας: Lewis Jackson
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14 Ενδέχεται 2021
Ημερομηνία Ενημέρωσης: 1 Ιούλιος 2024
Anonim
Είναι η σκοτεινή λειτουργία καλή για τα μάτια σας; Γιατί ίσως να θέλετε να το αποφύγετε. - Τεχνολογίες
Είναι η σκοτεινή λειτουργία καλή για τα μάτια σας; Γιατί ίσως να θέλετε να το αποφύγετε. - Τεχνολογίες

Περιεχόμενο


Η σκοτεινή λειτουργία είναι πιθανώς ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του σύγχρονου περιβάλλοντος χρήστη. Από τις εφαρμογές στα λειτουργικά συστήματα, την Apple στην Google, τα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές, πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν κάποιο είδος σκοτεινού τρόπου ενσωμάτωσης στο περιβάλλον χρήστη.

Ξέρετε ότι η σκοτεινή λειτουργία δεν είναι στην πραγματικότητα μια σύγχρονη εφεύρεση; Και ξέρατε ότι υπάρχουν πραγματικά μειονεκτήματα στην εναλλαγή των εφαρμογών σας σε σκοτεινή λειτουργία;

Λίγο ιστορικό στη σκοτεινή λειτουργία

Οι χιλιετηρίδες μπορεί να μην σχετίζονται, αλλά μερικοί από τους πρώτους οικιακούς υπολογιστές χρησιμοποιούσαν μονόχρωμες οθόνες CRT οι οποίες εμφάνιζαν πρασινωπό κείμενο σε μαύρη οθόνη. Πολλές μηχανές επεξεργασίας κειμένου (ναι, υπήρχαν αφιερωμένες μηχανές για αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα στο Microsoft Word) επέτρεψαν επίσης την πληκτρολόγηση λευκού κειμένου σε μαύρο φόντο.


Όλα αυτά άλλαξαν στη δεκαετία του 80 όταν εταιρείες όπως η Xerox και η CPT Corporation έκαναν μηχανές επεξεργασίας κειμένου που είχαν μια λευκή οθόνη με μαύρο κείμενο. Αυτό έγινε για να αναπαραχθεί η εμφάνιση του μελανιού σε χαρτί.

Γρήγορα προς τα εμπρός για μερικές δεκαετίες και η σκοτεινή λειτουργία είναι πίσω σε πλήρη εξέλιξη. Εταιρείες όπως η Apple και η Google διαφημίζουν έντονα σκοτεινά θέματα για όλα τα προϊόντα τους και ο κόσμος ακολούθησε το παράδειγμα.

Μη χάσετε:Οι καλύτερες εφαρμογές σκοτεινής λειτουργίας φιλικές προς AMOLED

Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκοτεινή λειτουργία

Το πιο γνωστό και επιστημονικό πλεονέκτημα του σκοτεινού τρόπου λειτουργίας είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια σε συσκευές με οθόνες OLED ή AMOLED. Στις οθόνες OLED, κάθε εικονοστοιχείο φωτίζεται ξεχωριστά. Όταν το φόντο είναι λευκό, όλα τα εικονοστοιχεία είναι ενεργοποιημένα και η οθόνη απαιτεί περισσότερη ισχύ. Όταν τα εικονοστοιχεία είναι μαύρα ή και σκούρα γκρίζα, όπως συμβαίνει με τη σκοτεινή λειτουργία, οι απαιτήσεις ισχύος της οθόνης μειώνονται φυσιολογικά.


Αυτή η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας της σκοτεινής λειτουργίας περιορίζεται στις οθόνες OLED, έτσι τα τηλέφωνα, οι οθόνες και οι φορητοί υπολογιστές με οθόνες LCD δεν επωφελούνται πραγματικά από αυτήν.

Μια άλλη χρησιμότητα της σκοτεινής λειτουργίας που ακούμε συχνά είναι ότι κόβει το επιβλαβές μπλε φως. Το μπλε φως είναι ένα φάσμα ορατού φωτός υψηλής ενέργειας με το μικρότερο μήκος κύματος. Η μεγαλύτερη φυσική πηγή μπλε φωτός για τον άνθρωπο είναι ο Ήλιος, αλλά τα τηλέφωνά μας εκπέμπουν επίσης ίχνη μπλε φωτός.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του Χάρβαρντ για την Υγεία, η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι σημαντική για τη σωστή ύπνο τη νύχτα. (Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσετε, όμως!)

Οι εταιρείες συχνά κάνουν σαρωτικές αξιώσεις σχετικά με το πώς το σκοτάδι βελτιώνει την ορατότητα, μειώνει την καταπόνηση των ματιών και καθιστά ευκολότερη τη χρήση μιας συσκευής σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σκοτεινή λειτουργία

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα χρησιμοποιώντας σκοτεινή λειτουργία σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας, δεν είναι πάντα σκόπιμο να το κάνετε αυτό.

Τα ανθρώπινα όντα είναι φυσικά έμπειροι να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά την ημέρα και όχι τόσο νωρίς. Έχουμε εξελιχθεί για να δούμε σκοτάδι στο φως, είτε πρόκειται για αντικείμενα στο φυσικό μας περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε γραπτό κείμενο σε χαρτί. Έτσι, με τους πιο πρωτόγονους τρόπους και για λόγους καλύτερης αντίθεσης, είναι καλύτερο να βλέπουμε σκοτάδι στο φως και όχι το αντίστροφο.

Ένα σημαντικό σημείο αμφισβήτησης που αντιτίθεται στη χρήση σκοτεινού τρόπου για καλύτερη ορατότητα είναι ότι το φως στο σκοτεινό θέμα - ειδικά για το κείμενο - δεν είναι απαραιτήτως καλό για όλους.

Θα μπορούσατε να έχετε αστιγματισμό

Σύμφωνα με την Αμερικανική Optometric Association, μια κατάσταση που ονομάζεται αστιγματισμός είναι πολύ συχνή στους ανθρώπους. Το Schaeffer Eye Center γράφει ότι σχεδόν το 30% των διαφόρων πληθυσμών πάσχουν από διαφορετικούς βαθμούς της κατάστασης. Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση λόγω του ακανόνιστου σχήματος ενός ή και των δύο οφθαλμών. Μπορεί να δυσκολεύει τους ανθρώπους να διαβάζουν το ελαφρύ κείμενο σε σκούρο φόντο. Ένα 2014 Gizmodo Το άρθρο παραθέτει την ομάδα αισθητικής αντίληψης και αλληλεπίδρασης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας:

Τα άτομα με αστιγματισμό (περίπου το 50% του πληθυσμού) δυσκολεύονται να διαβάσουν το λευκό κείμενο σε μαύρο από το μαύρο κείμενο σε λευκό. Ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με τα επίπεδα φωτισμού: με μια φωτεινή οθόνη (λευκό φόντο) η ίριδα κλείνει λίγο περισσότερο, μειώνοντας την επίδραση του "παραμορφωμένου" φακού. με σκοτεινή οθόνη (μαύρο φόντο), η ίριδα ανοίγει για να δέχεται περισσότερο φως και η παραμόρφωση του φακού δημιουργεί πολύ μακρινή εστίαση στο μάτι.

Είναι πιθανό να πάσχετε από αστιγματισμό και δεν το γνωρίζετε. Ενώ θα μπορούσατε να το ελέγξετε από τον οπτομετρητή σας, ίσως είναι ο λόγος που δεν αισθάνεστε υπέροχα να διαβάζετε πράγματα στο τηλέφωνό σας με τη σκούρα λειτουργία ενεργοποιημένη.

Είναι στα μάτια σου

Το μαύρο κείμενο σε λευκό φόντο συμβάλλει στην καλύτερη αναγνωσιμότητα, άρα καλύτερη κατανόηση και διατήρηση. Γιατί; Επειδή το λευκό χρώμα αντανακλά όλα τα μήκη κύματος του ορατού φάσματος. Η ίριδα δεν χρειάζεται να διευρυνθεί για να απορροφήσει περισσότερο φως.

Όταν βλέπετε ένα ελαφρύ κείμενο σε μια σκοτεινή οθόνη, οι άκρες του φαίνεται να αιμορραγούν στο μαύρο φόντο.

Δεδομένου ότι η ίριδα δεν διευρύνεται όταν κοιτάζετε μια λευκή οθόνη, ο μαθητής παραμένει στενός και πρέπει να κάνετε λιγότερη προσπάθεια να εστιάσετε στα πράγματα. Όταν βλέπετε σε αντίθεση το μαύρο κείμενο σε λευκό φόντο, μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό αμέσως.

Στη σκοτεινή λειτουργία, ο μαθητής σας χρειάζεται να επεκταθεί για να αφήσει περισσότερο φωτισμό. Όταν βλέπετε ένα ελαφρύ κείμενο σε μια σκοτεινή οθόνη, οι άκρες του φαίνεται να αιμορραγούν στο μαύρο φόντο. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο αφαίρεσης (μέσω Κάντε το Tech πιο εύκολο) και μειώνει την ευκολία ανάγνωσης.

Θυμηθείτε, το μάτι αποτελείται από τους μυς. Όσο μεγαλύτερη πίεση εσείς θέτετε προσπαθώντας να διαβάσετε κάτι, τόσο περισσότερο θα εξαντληθεί. Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε ελαφρύ κείμενο σε σκούρο φόντο, μην το πιέζετε.

Brightburn

Ξέρετε την αίσθηση όταν κοιμάστε άνετα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και κάποιος ξαφνικά τραβάει τις κουρτίνες για να πλημμυρίσει το δωμάτιο με το ηλιακό φως; Αισθάνεστε ξαφνική κάκωση εκείνη τη στιγμή επειδή η ίριδα σας δεν έχει προσαρμοστεί στο ποσό του φωτός που χρειάζεται να πάρει μέσα.

Όταν βλέπετε τα πράγματα σε σκοτεινή λειτουργία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πείτε μερικούς μήνες, τα μάτια σας συνηθίζουν να αφήνουν σε λιγότερο φως. Εξαιτίας αυτού, όταν κοιτάζετε μια φωτεινή οθόνη από καιρό σε καιρό, αισθάνεστε μια αίσθηση δυσφορίας.

Αυτό προέρχεται από προσωπική εμπειρία. Έχω χρησιμοποιήσει σκοτεινή λειτουργία σε ολόκληρο το τηλέφωνο, τον υπολογιστή μου και το tablet μου για περίπου τρεις μήνες τώρα. Όταν περιέγραψα την αυξανόμενη αποστροφή μου στις φωτεινές οθόνες σε έναν φίλο χειρουργό, εξήγησε ότι αυτό είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο όταν τα μάτια γίνονται κλιματισμένα σε σκοτεινή κατάσταση.

Ευτυχώς, μου είπε ότι αυτή η αύξηση της ευαισθησίας στη φωτεινότητα δεν είναι ένα μόνιμο ζήτημα και θα επιλυθεί εάν αρχίσω να χρησιμοποιώ πιο λευκές οθόνες πιο συχνά. Είναι απλώς θέμα να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία.

Σκοτεινή και ζοφερή

Το ίδιο έγγραφο του Χάρβαρντ που μιλάει για τις βλαβερές συνέπειες του μπλε φωτός μιλά επίσης για μια ανοδική όψη της έκθεσης στο ίδιο. Το χαρτί εξηγεί ότι τα μπλε μήκη κύματος είναι ευεργετικά κατά το φως της ημέρας καθώς βοηθούν στην ανύψωση της διάθεσης.

Οι γιατροί στην Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας πιστεύουν επίσης ότι μια υγιής έκθεση στο μπλε φως μπορεί να διατηρήσει τις ψυχικές επιδόσεις και να μειώσει την μυωπία στα παιδιά.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το μπλε φως από τις συσκευές προκαλεί βλάβη στα μάτια.

Παρόλο που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο να κόψετε την ορατότητα της οθόνης τη νύχτα όταν το γενικό περιβάλλον είναι σκοτεινό, μπορεί να μην είναι καλό για εσάς να απενεργοποιείτε αυτά τα pixels όλη την ώρα.

Δεν υπάρχει επίσης επιστημονική απόδειξη ότι το μπλε φως από τις συσκευές προκαλεί βλάβη στα μάτια, ούτε υπάρχει αρκετή έρευνα εκεί έξω για να δείξει ότι η σκοτεινή λειτουργία σας κάνει να βλέπετε καλύτερα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι δυσκολίες που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν κοιτάζουν τις οθόνες για πολύ καιρό είναι περισσότερο λόγω της λιγότερης αναλαμπής παρά της φωτεινότητας.

Στο τέλος της ημέρας, η εμπειρία όλων με σκοτεινό τρόπο είναι διαφορετική. Πολλοί εξαρτώνται επίσης από τον περιβάλλοντα φωτισμό στον οποίο χρησιμοποιείτε την οθόνη σας.

Ενώ τα σκοτεινά θέματα μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα για τη νύχτα, δεν βοηθούν απαραίτητα να διαβάσετε καλύτερα ή να σώσετε τα μάτια σας από την ψηφιακή πίεση. Μπορεί επίσης να θέλετε να τις αποφύγετε τελείως εάν αρχίσετε να παρατηρείτε προβλήματα όρασης ή αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Είστε all-in σε σκοτεινή λειτουργία, ή μένετε μακριά από αυτό; Ενημέρωσέ μας!

Φόρτωση δημοσκόπησης

Υπάρχει πολύ περιεχόμενο στο Amazon Prime Video, από τα κλασικά μέχρι έναν αυξανόμενο αριθμό εξαιρετικών πρωτοτύπων. Σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να ξεμείνουμε από πράγματα που πρέπει να προσέξουμε. Εξί...

Η μάχη για δολάρια συνδρομής σας αυξάνεται καθημερινά. Η Apple TV Plu θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου. Θα προσφέρει ένα μικρό αριθμό τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών υψηλού επιπέδου για 4,99 δολάρια ...

Συνιστάται Σε Εσάς