Προσαρμοστικές οθόνες 120Hz: το μέλλον ή απλώς ένα τέχνασμα;

Συγγραφέας: Lewis Jackson
Ημερομηνία Δημιουργίας: 6 Ενδέχεται 2021
Ημερομηνία Ενημέρωσης: 1 Ιούλιος 2024
Anonim
Προσαρμοστικές οθόνες 120Hz: το μέλλον ή απλώς ένα τέχνασμα; - Τεχνολογίες
Προσαρμοστικές οθόνες 120Hz: το μέλλον ή απλώς ένα τέχνασμα; - Τεχνολογίες

Περιεχόμενο


Όταν μιλάμε για το μέλλον των κινητών οθονών, μεγάλο μέρος της προσοχής εστιάστηκε στη συνεχιζόμενη μετάβαση στο OLED, στην εμφάνιση απεριόριστων σχεδίων και στη δυνατότητα εύκαμπτων και ευέλικτων μοντέλων στον ορίζοντα. Ωστόσο, υπάρχει και μια λιγότερο διαδεδομένη τάση: μια κίνηση προς οθόνες με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, μεταβλητούς ρυθμούς ανανέωσης και υποστήριξη για περιεχόμενο υψηλής δυναμικής εμβέλειας.

Φυσικά, φέτος και ήδη υποστηρίζουν κάποια HDR μορφές, και 60Hz είναι βουτυρώδης ομαλή για UI κινούμενα σχέδια, gaming, και υψηλής αναπαραγωγής βίντεο ρυθμό βίντεο. Έχουμε δει και άλλα κινητά τηλέφωνα να σπρώχνουν το φάκελο και από την πλευρά της Aquos της Sharp, η οποία ήδη διαθέτει δυνατότητες προβολής 120Hz και το τελευταίο της Aquos R με ανάλυση QHD, υποστήριξη HDR10 και πακέτο Snapdragon 835. (Σε περίπτωση που δεν είστε βέβαιοι για τι μιλάμε, ο ρυθμός ανανέωσης είναι η ταχύτητα που η οθόνη σας ενημερώνει την εικόνα κάθε δευτερόλεπτο.)

Η συζήτηση σχετικά με τα υψηλά ποσοστά ανανέωσης προέκυψε νωρίτερα φέτος όταν παρουσιάστηκε το τελευταίο της iPad Pro, συνοδευόμενο από μια οθόνη "ProMotion" των 120Hz που η εταιρεία λέει ότι θα επιτρέψει μια πιο ρευστό απόκριση κατά τη μεγέθυνση εικόνων ή την κύλιση μέσω κειμένου. Υπάρχουν επίσης πλεονεκτήματα όταν πρόκειται για υψηλότερα ποσοστά ανανέωσης για τυχερά παιχνίδια, και αυτό είναι που η Razer στοχεύει με το νέο Razer Phone. Εδώ η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν πίνακα IGZO που λειτουργεί με την τεχνολογία Ultra Motion, την κινητή έκδοση του G-Sync της Nvidia για επιτραπέζιους οθόνες. Αυτό συγχρονίζει την έξοδο της GPU με το ρυθμό ανανέωσης, επιτρέποντάς της να κυμαίνεται από 10 έως 120 Hz για να εξομαλύνει οποιαδήποτε διάτρηση της οθόνης και βοηθώντας τα παιχνίδια να αισθάνονται ευαίσθητα.


Είναι σίγουρα αλήθεια ότι το 120Hz μπορεί να κάνει την εμφάνιση κίνησης να είναι ομαλότερη - ζητήστε απλά κάποιον με οθόνη υπολογιστή 120 ή 144 Hz - και στον κινητό χώρο αυτή η αλληλεπίδραση βασίζεται επίσης στην ύπαρξη ενός γρήγορου, ακριβούς και ευαίσθητου στοιχείου αφής ενσωματωμένου στην οθόνη σας πολύ. Το μεγάλο ερώτημα είναι, κάνει αυτό το άλμα να κάνει τόσο πολύ νόημα στον χώρο των smartphone;

Δεν είμαι ένας που θα μειώσει τις βελτιωμένες προδιαγραφές, ακόμα κι αν το άλμα από 60Hz σε 120Hz δεν πρόκειται να κάνει τον κόσμο της διαφοράς όταν απλά μετακινείτε μέσα και έξω από τις εφαρμογές ή μετακινώντας γύρω από το UI. Η καθυστέρηση των 17ms είναι ήδη αρκετά καλή για αυτό και κάποιες εφαρμογές δεν λειτουργούν με συνεπή 60fps. Ωστόσο, ταχύτερα είναι ενδεχομένως καλύτερα, και όταν πρόκειται για ένα μέλλον στο οποίο πρέπει να εξετάσουμε και εφαρμογές, η υιοθέτηση ταχύτερων ρυθμών ανανέωσης έχει ακόμη πιο αξιοσημείωτα οφέλη.

Η αύξηση του ρυθμού ανανέωσης σε συχνότητα 90Hz ή παραπάνω δεν θα βοηθήσει με εφαρμογές που εκτελούνται ήδη κάτω από 60fps, γεγονός που αποτελεί μερικές φορές πρόβλημα τόσο στο Android όσο και στο iOS.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί καρέ των 120Hz υποστηρίζονται από την πλευρά του υλικού στο χώρο Android για μια στιγμή τώρα, με τη σειρά Snapdragon 8XX, το τελευταίο Kirin 960 της HiSilicon και μια επιλογή MediaTek SoCs από το Helio X10 που υποστηρίζουν πάνελ 120Hz ποικιλία αποφάσεων. Έτσι δεν είναι οι SoCs που κρατούν αυτή την τεχνολογία εξειδικευμένες, τα θέματα τείνουν να βρεθούν με περιεχόμενο και διατηρώντας τις επιδόσεις.

Αντ 'αυτού, οι περισσότερες συσκευές και εφαρμογές είναι κλειδωμένες σε ρυθμό ανανέωσης 60 Hz στο λογισμικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής απόδοση και να αποφευχθεί το σχίσιμο της οθόνης, ακόμα και αν η οθόνη είναι ικανή για πολύ υψηλότερες τιμές. Αυτό αποδείχθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι τα πάνελ smartphone της Samsung χρησιμοποιήθηκαν στο Oculus Rift DK2 που λειτουργούσε στα 75Hz, σε σύγκριση με τα ίδια πάνελ που λειτουργούσαν στα 60Hz σε smartphones. Επιστρέφοντας στο τηλέφωνο Razer, η εταιρεία συνεργάζεται με ορισμένους προγραμματιστές τυχερών παιχνιδιών για να κάνει χρήση του πλήρους ρυθμού ανανέωσης, οπότε ακόμα και με ένα τηλέφωνο 120 Hz δεν μπορούμε να περιμένουμε την καθολική υποστήριξη λογισμικού ακόμα.

Για να επιλύσουμε τα προβλήματα επιδόσεων, έχουμε δει την εισαγωγή προσαρμοστικών τεχνολογιών ανανέωσης, όπως στο Razer Phone, το οποίο ταιριάζει με την ακριβή έξοδο GPU με το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Αυτό εξαλείφει τη διάσπαση της οθόνης και σημαίνει επίσης ότι οι πίνακες μπορούν να ανανεώνονται πιο αργά, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια, παρακολουθώντας βίντεο χαμηλότερου πλαισίου καρέ ή εκτελώντας λιγότερο έντονες εφαρμογές. Αυτή η τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη μέσα σε πολλές ομάδες, χάρη σε ιδέες όπως το G-Sync της Nvidia και η ανοιχτή πλατφόρμα DisplayPort Adaptive-Sync. Το Snapdragon 835 της Qualcomm εισήγαγε τη δική του έκδοση που ονομάζεται Q-Sync, η οποία λειτουργεί με την ίδια αρχή. Η προσαρμοστική τεχνολογία ανανέωσης ήταν επίσης ένα από τα σημεία ομιλίας στην παρουσίαση του νέου tablet της Apple.

Όπως αναφέρθηκε, μεγάλο μέρος αυτής της ώθησης καθοδηγείται από τις απαιτήσεις εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας. Οι ταχύτεροι ρυθμοί ανανέωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη για χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση - αρκεί το υλικό επεξεργασίας να είναι αρκετά γρήγορο - και το λιγότερο σχίσιμο της οθόνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας, και οι δύο συνδυασμένοι θέλουν να παράγουν μια ολοκληρωμένη καλύτερη εμπειρία για τον θεατή.

Ο συγχρονισμός του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης με την έξοδο GPU αποφεύγει την αποκοπή της οθόνης και μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο ζωής της μπαταρίας όταν δεν απαιτείται υψηλός ρυθμός καρέ.

Το Android είναι λίγο πίσω από την καμπύλη όσον αφορά το ρυθμό καρέ, ωστόσο. Ενώ οι ρυθμοί ανανέωσης Oculus Rift και HTC Vive tout 90Hz, το Gear VR έχει κολλήσει στα 60Hz και το Daydream της Google ποικίλει ανάλογα με τη συνδεδεμένη συσκευή, αλλά πιθανώς είναι κλειδωμένο στα 60Hz για τα περισσότερα τηλέφωνα.

Ένας υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης δεν είναι μια θεραπεία για μια ομαλή εμπειρία VR όμως. Μετά από όλα, θα πρέπει να είστε σε θέση να αποδίδετε υψηλή απόδοση ρυθμού καρέ με συνέπεια και να επεξεργάζεστε γρήγορα δεδομένα αισθητήρων. Οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί ισχύος, θερμικής και επεξεργασίας σε προϊόντα smartphone καθιστούν το παιχνίδι με υψηλό ρυθμό ΑΑΑ απίθανο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι λιγότερο απαιτητικές εμπειρίες VR και AR δεν μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα ομαλότερα ποσοστά καρέ.

Αντ 'αυτού, οι μεταβλητοί ρυθμοί ανανέωσης μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις κορυφαίες εμπειρίες κινητών VR και AR. Διατηρώντας αρκετό χρόνο επεξεργασίας για τους αισθητήρες χαμηλής λανθάνουσας κατάστασης ενώ ταυτόχρονα συγχρονίζετε τα ποσοστά ανανέωσης για να αποφύγετε τυχόν στιγμιαία τραύματα, η αντίληψη θα πρέπει να είναι αρκετά ομαλή ώστε να αποφεύγονται οι περισσότεροι πονοκέφαλοι. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι προσαρμοστικοί ρυθμοί ανανέωσης μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας όταν προβάλλονται στατικές εικόνες ή βίντεο με χαμηλό ρυθμό καρέ, επιτρέποντας παράλληλα υψηλότερη μέγιστη απόδοση σε ικανές συσκευές.

Τύλιξε

Τα μεγάλα και μεταβλητά πάνελ ρυθμού ανανέωσης είναι ήδη ένας μεγάλος πωλητής στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και είναι πιθανό να δούμε μια αυξανόμενη ώθηση στην τεχνολογία και στον κινητό χώρο. Το τελευταίο iPad της Apple, η σειρά Aquos της Sharp και το τηλέφωνο Razer μπορεί να αποτελούν πρόδρομα της επόμενης σημαντικής τάσης στην τεχνολογία κινητής οθόνης.

Η υποστήριξη υπάρχει ήδη στο υπάρχον υλικό, οπότε είναι πλέον έτοιμο να ενσωματωθούν οι κατασκευαστές Android και οι προμηθευτές λογισμικού τρίτων κατασκευαστών για την υλοποίηση της υποστήριξης. Η τεχνολογία σίγουρα δεν είναι ένα τέχνασμα όταν πρόκειται για εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, αλλά αν οι 90Hz, 120Hz ή ακόμα και υψηλότεροι ρυθμοί καταλήγουν να καθίστανται πρότυπο για τα smartphones, μπορεί να εξαρτάται από τη μελλοντική διείσδυση στην αγορά και την επιτυχία της VR αυτό είναι ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα.

Έχουμε γνωρίσει για λίγο το Google Pixel 3a XL, αλλά τώρα είναι επίσημο. Το νέο mid-range Pixel 3a XL έχει πολλά κοινά με τον παλαιότερο αδερφό του, αν και υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που του επ...

Αν είστε σοβαρός δημιουργός βίντεο, το Google Pixel 4 δεν είναι πιθανώς το martphone για εσάς. Ενώ το Pixel 4 και το Pixel 4 XL υποστηρίζουν εγγραφή βίντεο 4K ή Ultra HD, δεν ταιριάζουν με την υψηλή α...

Κερδίζοντας Δημοτικότητα